U Žirovoj šumi živi jedan stari Lisac kojemu se, eto, i ovoga jutra dogodilo ono što se vjerojatno događa “starim liscima” diljem svijeta – dan započnu sa: “Gdje mi je…?”

I, kako kaže slikovnica, postavljatelj takvog pitanja se “čudom čudi” gdje mu je to nešto.

Našem Liscu, dakle, nedostaju ni manje ni više nego – čarape. I što će Lisac stari, kad već Mišica za njega ne mari, nego poći po kući tražiti svoje stvari.

Tako naš Lisac obilazi prostoriju po prostoriju i pronalazi neobične stvari na običnim mjestima i obične stvari na neobičnim mjestima, ali čarapa – nigdje.

Kako je ovo jedna od onih zabavnih slikovnica s prozorčićima, maleni čitatelj može zajedno s Liscem pretraživati ormariće. Mome sinu već preko godiu dana ovo ne prestaje biti zabavno.

Slikovnica je zgodnih dimenzija, stane na dva ispružena dlana, a stranice su joj načinjene od debelog kartona, pa su zgodne za male rukice koje još nisu savladale fino listanje, a ni priče koje se otiskuju na stranicama koje se teže listaju. 🙂

Kod prevedenih slikovnica mi se posebno sviđa dobro očuvano rimovanje, a tu me niti jedna slikovnica nakladnika Ibis grafika d.o.o. do sada nije razočarala.

Još mi se sviđa što uspiju pronaći mjesta za one neke riječi koje kao da već putuju prema statusu arhaizama, pa još jedino u bajkama i pričama djeca imaju nekakav kontakt s njima. Primjerice škrinja, zebsti, kredenac, prostirka i ura samo su neki od primjera.

Mi smo znali za vrijeme čitanja ove slikovnice (ili neposredno nakon) skinuti čarape – on svoje, ja svoje – pa ih malo posakrivati po sobi i krenuti u potragu. Onda bismo otišli do ladice pogledati gdje inače stoje i trebaju stajati čarape, kako se ne bi izgubile, a prošetali bismo i do košare za prljavo rublje kako bismo pokušali naučiti gdje treba staviti prljave čarape.

Znali smo otići i do sušila za odjeću, provjeriti u kojoj fazi sušenja su čarape tamo, pa bismo onda odlučivali hoćemo li ih ostaviti još malo ili idu u ladicu.

Kada bih slagala odjeću, njemu bih znala izbaciti šarene čarape na hrpu, da traži parove.

Bilo je, međutim, zabavno dok je trajalo. Svega manje zanimaju ove aktivnosti s čarapama, pa ne mogu još procijeniti jesu li lekcije o tome kamo treba spremati odjeću da se ne zagubi imale učinka. Vidjet ću, valjda, za nekih 15-ak godina. 🙂

Ako ništa drugo, u ovoj slikovnici smo jako uživali, kao i u idejama za igranje koje smo iz nje pozobali.

“Bosonogi Lisac” je samo jedan od naslova iz serije “Priče iz Žirove šume”; ostali su:
“Gospa Zečić drijema”
“Prase se igra skrivača”
“Poštar Medo” (uh, pa kako OVU nemamo? Interliber, here we come, i to s popisom!)

Sve slikovnice nakladnika Ibis-grafika d.o.o. možete naručiti na e-mail adresu narudzbe@ibis-grafika.hr ili na broj telefona 01/2332-020