Grego je već neko vrijeme bio na moru ovo ljeto kad sam se ja nakratko vratila u Zagreb i u jednom kratkom lutanju knjižarom spazila i ovu slikovnicu i njenu sestru blizanku, “Istraži svemir”. Mogla sam čekati da mi ljubazni ljudi iz Profila pošalju recenzentske primjerke jer znam da bi to rado učinilo da sam ih pitala (jer su zaista toliko divni i strpljivi sa mnom), ali nisam mogla zamisliti da izađem iz knjižare, a da ih ne ponesem sa sobom.

Vozeći natrag na more, upustila sam se u majčinske maštarije o tome kako mama dolazi s puta, donosi poklone, među njima i slikovnice i onda se dijete razveseli i mi to radosno listamo i čitamo. Bila sam uvjerena da će se mom sinu “Istraži svemir” jako svidjeti, a da ću ga morati malo više nagovarati na ovu, “Istraži more”. Pretpostavljala sam da će mi boravak NA moru u tome biti dobar saveznik.

Kako to inače biva, dijete me iznenadilo. Srce mi je bilo veliko kao kuća kada se slikovnicama obradovao više nego ičemu drugom što sam izvadila iz vrećice. “Istraži svemir” je, naravno, prva došla na red – njemu je bilo zabavno vidjeti nove ilustracije već mu poznatih planeta i drugih objekata koji se kreću u svemiru.

Otvaranje prozorčića je postala zabava za sebe u kojoj mu ja ne smijem pomagati jer “mora on sam” prstićem čeprkati dok ne podigne kartonski poklopčić. Ja sam bila zadužena za to da se divim onome što je on pronašao ispod, a onda mu, naravno, rastumačim ŠTO je to. 🙂

No, kada smo došli na slikovnicu “Istraži more” – e tu zatvorio usta, a razrogačio oči. Pogledajte samo ovu stranicu s ribama i koraljima! Pogledajte kako je to bogata, šarena i vesela ilustracija!

Ovu smo slikovnicu redovito počeli navlačiti sa sobom kad god bi rano ujutro išli na kavu i doručak.

Naučio je da su koralji “morsko cvijeće”, da zaista ima jako puno vrsta ribica i da mnoge od njih imaju jako smiješna imena (morski pas vebegong, papigača, kirurg, bucanj, usnača) koja je teško izgovoriti, pa nam je uvježbavanje izgovora (i posljedično glupiranje s imenima raznih riba) postala redovita zabava.

Neke ribe je već vidio u akvariju na Malti (riba lav, jegulja i sl.) i bio je presretan što ih može prepoznati, a o svakoj drugoj morskoj životinji smo morali ići na You Tube gledati nekakav dokumentarni isječak ili animirani film.

Tako se dogodilo da je jedno 5 dana svako jutro tražio da mu od jastuka napravim špilju u koju se on može sakriti, pa smo ogromnu modru deku koju imamo nazvali “More” i on bi se po njoj vukao na trbuhu glumeći ražu. Bilo je slatko dok mene nije natjerao da budem “mama raža”; meni je bilo malo teže vući se na trbuhu po toj deki.

Tih dana sam, vodeći ga iz parka doma, na brisačima automobila zapazila zataknute letke koji pozivaju roditelje i djecu u akvarij u Crikvenicu. Nisam ni znala da Crikvenica ima akvarij i to prekrasan, čist i solidno opremljen akvarij.

Naravno da smo morali posjetiti. Najviše smo se zadržali kod morskih pasa i kod akvarija s koraljima i egzotičnim ribicama. Pored tog akvarija se nalazila i kasa na kojoj su posjetitelji mogli platiti suvenire koje su odabrali i teta koja tamo radi nas je slušala dok smo pričali o svemu što vidimo u akvariju.

U jednom trenutku me je pitala: “Ma vidi kako je mali, odakle on zna sve to, iz vrtića?” Ja sam doslovno izvadila mobitel iz torbe i pokazala joj fotografije njega i ove slikovnice: “Evo, tu smo sve to pročitali.”

Ova slikovnica, pored korica, ima još 7 debelih kartonskih listova prepunih ilustracija i prozorčića s kratkim opisima morskih bića i života u svim morima planeta Zemlje. Format, težina i dimenzije su jako, jako zgodni za ove male trogodišnje ručice koje slikovnicom mogu baratati bez ikakvih problema.

Premda mi se na prvi pogled, još u knjižari, toliko jako svidjela, nisam mogla ni pretpostaviti koliko će nas ova slikovnica zabavljati tijekom ovoga ljeta. Baš mogu reći da smo uz nju malo odrasli i puno toga novog naučili.

Voljela bih kada bi u ovoj istoj seriji postojala i slikovnica o životu u šumi, ali čini se da nema. Međutim, malo guglanja mi je otkrilo da u istoj seriji (ne kod nas, nažalost, ali tko zna…) postoje i ovakve slikovnice o insektima, prijevoznim sredstvima, dinosaurima, farmi, kopnenim životinjama i ljudskom tijelu. I želim ih sve!

Bila bi to zaista krasna, vrijedna kolekcija, kada bi se prevela čitava.

Ja i Grego od srca preporučujemo kako ovu “Istraži more” slikovnicu, tako i onu drugu, “Istraži svemir”. Otkad sam ih kupila, niti jednom ih još nisam odložila na policu da čekaju dok nam opet ne postanu zanimljive.