U prigodan trenutak, taman negdje u vrijeme kada nam se sama priroda počela udvarati proljećem, nakladnička kuća Ibis grafika objavila je ovu posebnu slikovnicu. Posebna je jer je autorica, Erika Katačić Kožić (vrlo darovito i kreativno biće), već neko vrijeme posvećena oživljavanju pripovijedanja kao didaktičkog i odgojnog procesa. 

Posebna je, meni barem, i zbog toga što ju je ilustrirala “naša cura”, Valentina Supanz Marinić, talent kakav nisam mislila da postoji na našim prostorima. 🙂

No, ova slikovnica je mnogo više od lijepo napisane i prekrasno ilustrirane knjige za mališane. Njezin pisani i oslikani sadržaj je, zapravo, rezultat malo dubljeg promišljanja o malenoj publici kojoj je namijenjena. 🙂

medvjedicamarta-photo-4

Otvarajući prvu stranicu, u priču ulazimo baš u trenutku kada rano proljetno sunce, tapkanje sitnih šumskih životinja i pjevanje ptica iz dubokog sna bude mamu medvjedicu i malenu medvjedicu Martu. Vrijeme je da se upute u dugačku šetnju kroz šumu potrazi za najdražom hranom – svježim borovnicama i slasnim medom.

Mami medvjedici je ova šetnja prilika da svoju zaigranu bebu počne učiti kako i gdje tražiti grmove borovnica i koga treba pratiti kako bi se otkrile zrele košnice sa slasnim medom.

No, mala Marta je toliko zanesena ljepotama netom procvale šume da svako malo zaboravi da treba tražiti hranu. Do kraja slikovnice pratimo na koji način medvjedica mama izlazi na kraj sa svojim malim zaigranim potomkom. 🙂

medvjedicamarta-photo-1

Postoje djeca, znate, kojima je jako lako odvratiti pažnju; djeca koja imaju poteškoće zadržati pozornost na samo jednoj bitnoj stvari. Kod neke djece ovo toliko izraženo da im je teško pridržavati se zadanih uputa i jednostavnih postupaka sastavljenih od nekoliko koraka. To često zna frustrirati roditelje koji onda misle da su djeca namjerno nestašna.

Neka djeca su, međutim, samo jako osjetljiva na pregršt nadolazećih senzacija, baš kao što je to medvjedica Marta. Zna da su ona i mama krenule po borovnice jer medvjedi moraju puno jesti, no toliko toga je oko nje, toliko toga treba vidjeti i onjušiti i dotaknuti. Leptirići je zovu na igru, vjetar joj pjevuši, latice poljskog cvijeća imaju desetke oblika i boja, a pčele i ptičice se nadglasavaju. Nije ni čudo što mala Marta često zaboravi što joj mama govori. Zbog toga nježno dotiče jedno takvo ponašanje, kao i strpljivu reakciju mame medvjedice, ova slikovnica prati osnovne odlike terapeutske priče.

medvjedicamarta-photo-2

Terapeutske priče posredno povoljno djeluju na određeno djetetovo ponašanje bilo da ga blago korigiraju i usmjeravaju ka boljem obliku ili dijete tek poučavaju ispravnom postupanju. Naglasak je pritom na uvažavanju djetetove poteškoće, prihvaćanju djetetovih emocija i strpljivom nuđenju pozivitnih zamjenskih ponašanja, čije se prihvaćanje kod djeteta afirmira i pohvaljuje.

Na kraju same knjige nalazi se Medin šumski rječnik: slikama često viđenih stanovnika šume pridružena su imena i to ona kojima ih zovemo mi, “obični” ljudi, i ona latinska, kojima ih nazivaju “neobični”, učeni ljudi. 🙂

medvjedicamarta-photo-3

Ilustracije su nešto što je čak i mene, odraslu osobu manje podložnu (barem si ja tako umišljam) sugestijama pojedinih boja, očaralo. Boje su toliko žive i saturirane da imate osjećaj da možete udahnuti mirise suncem ugrijanih proplanaka kao i ugodno svježih, sjenovitih hladovina. A kako su tek oslikane borovnice – začudiš se što ti prsti ne ostanu ljubičasti nakon što okreneš stranicu. Perspektiva iz koje čitatelj (dijete i/ili odrasla osoba) promatra ovu priču omogućava mu da se s ove dvije simpatične gegavice nađe doslovno njuškicu uz njuškicu. Nije to slučajno; ilustratorica je uspjela učiniti upravo ono što je autorica željela – postaviti čitatelja u položaj iz kojeg će što vjernije moći doživjeti svijet onako kako ga Marta doživljava.

medvjedicamarta-photo-5

Nadam se da je ovo tek prva knjiga od mnogih koje slijede te da ih Erika Katačić Kožić ima još najmanje deset u svom pripovjedačkom šeširu. 🙂

DARIVANJE

Nakladnik Ibis grafika poklanja primjerak ove slikovnice nekome od vas. Kako biste sudjelovali u izvlačenju, na Facebook stranici Bibliovčice, ispod objave recenzije, napišite točan odgovor na pitanje:

Najdraža hrana mame medvjedice i medvjedice Marte su:

a) špek i rakija
b) borovnice i med
c) ćevapi s ajvarom

Eto, mislim da nije teško. 😀

Hvala vam na pažnji i nadam se da se čitamo i dalje! <3

xoxoivar