Sitne životinje i insekti koji žive u travi u parkovima i dvorištima imaju svog nesvakidašnjeg junaka i zabavljača. Kada je nekome dosadnu, Superglista je tu sa bezbroj ideja – pretvori se u vijaču, ljuljačku ili tobogan. Kada se neka od životinja nehotice uvali u nevolju, Superglista uvijek je tu da brzo priskoči u pomoć.

superglista-photo-1

Superglista doista vlada zadivljujućim vještinama, a to nije moglo promaknuti Gušteru Magu, koji je poželio Superglistine supersposobnosti iskoristiti u svoju korist. No, sitne životinje i insekti ne mogu zaboraviti sva dobročinstva koja je Superglista za njih učinila niti mnoge načine na koje im je uljepšavala dane i boravak u travi činila zabavnim. Sastale su se i brzo skovale plan spašavanja svoga superjunaka. Hoće li im to poći za rukom?

superglista-photo-2

Pokušala sam ovu slikovnicu čitati svome sinu, no čini se da je on još ipak za nju premali; njega su, umjesto priče, na svakoj stranici više okupirale prekrasne živopisne ilustracije.

Da je malo stariji, pitala bih ga ima li on svoje superjunake i na koji način oni njemu pomažu. Pitala bih ga, također, mislili da se njegovi superjunaci i sami mogu uvaliti u nevolje i tko onda njima pomaže? Ovako smo uspjeli samo u više navrata uživati razgledavajući slike, imenujući životinje i boje. Jasno je da bi ova slikovnica puno više nudila malo starijoj dječici, pa je veselo šaljemo dalje i ujedno se zahvaljujemo izdavaču Ibis grafika koji ju nam je ljubazno ustupio na čitanje i recenziranje.

Starijoj dječici bi nekoliko činjenica o glistama mogle biti zanimljive:
1. Gliste su vrsta koja je stara oko 120 milijuna godina, što znači da su postojale još dok su dinosauri bili živi.
2. Dok si kopaju put kroz zemlju, gliste jedu i probavljaju ono što na tom putu nađu. Na taj način pročišćavaju zemlju od zagađivača, a ujedno i pomažu učiniti zemlju rahlijom i plodnijom.
3. Gliste dišu kroz kožu. Upravo zato, kada padnu obilne kiše, gliste izgmižu van iz zemlje. Vlaka smanjuje količinu zraka koja se nalazi oko gliste dok je zakopana u svojim zemljanim tunelima, pa glista mora izaći van po kisik.
4. U svijetu postoji preko 6000 različitih vrsta glista.
5. Najdulja ikad izmjerena glista pronađena je u Južnoj Africi, a njezina dužina iznosila je oko 6.7 metara.
6. Najlakše ih je pronaći u sezonama obilnijih kiša, kao što su proljeće i jesen, tako da je ovo idealna prilika da se navuku plastične čizmice i uputi se na selo, na livade ili parkove u potragu za glistama.

superglista-photo-3

Nekoliko stranica ove prekrasno ilustrirane i kvalitetno uvezane slikovnice možete pogledati i pročitati besplatno, na službenoj web-stranici nakladnika.

Knjigu možete naručiti izravno kod nakladnika i to po redovnoj cijeni od 90,00kn, a u trenutku dok ovo pišem na Abrakadabra.com je možete naručiti po cijeni od 81,00kn.

DARIVANJE

Kako biste sudjelovali u izvlačenju, na Facebook stranici Bibliovčice, ispod objave recenzije, napišite točan odgovor na pitanje:

Kako se zove zlikovac koji je zatočio Superglistu?
a) Tazmanijski vrag
b) Gušter Mag
c) Rak koji hoda unatrag

BESPLATNI DODATNI MATERIJALI

Bibliovčica – čitamo i razgovaramo – Superglista

Hvala vam na pažnji i tipkamo se brzo! Obećavam! 🙂

xoxoivar