Očekivala sam da ću, ako dobijem curicu, za nekih desetak godina od njezinog rođenja početi skrivati šminku. Dobila sam dečka. Rekli su mi da ću početi skrivati ključeve od auta jednoga dana. Nisam se nadala da će jako brzo doći dan kada ću od djeteta skrivati – bojice. 🙂 

Zašto bojice, pobogu? Jer nas maltretira. 😀

crtativozila-photo-1

Počelo negdje kada je napunio 14 mjeseci. Sjedio mi je u krilu dok sam ja iščitavala tko zna koju verziju nečega što sam pisala, a on je mlatarao ručicama prema tipkovnici i u tekst dodavao raznorazna slova i simbole. Da ga obuzdam, stavila sam papir pred nas i počela crtkati: “Vidi, sine, suuuunceee… i looopta… i aaaauto…”

Samo nekoliko tjedana kasnije bi poludio čim bi vidio papir i olovku i bojice. Ni sa čim drugim se nije htio igrati ako je ovo bilo blizini. Ne bi to bio problem da se gospodin htio sam zabaviti šaranjem. Jok. Pokaže prstom u tebe pa u olovku pa u papir. Danas već kaže “papi”, “boce”(bojice) i “trta”.

crtativozila-photo-2

Moj dragi misli da je meni posao lakši jer, kao, imam više dara za crtanje, pa se uvijek vadio sa: “Idi mami, mama bolje crta.” Dijete nisam mogla odbiti, pa sam se zadovoljavala upućivanjem ubojitih pogleda u tatinom pravcu. I onda sam na Danima hrvatskih nakladnika naišla na ovo. Mojoj sreći nigdje kraja; mogla sam riješiti više muha jednim udarcem – naći jednostavne upute za crtanje vozila (jer su ga baš negdje oko tog vremena počeli zanimati automobili i bageri), osvetiti se tati (“Evo, ovo je jednostavno, ne treba ti talent, ovo svatko može nacrtati.”) i izvući se iz uloge jedinog kućnog crtača djetetu.

U ovoj knjizi ćete naći vrlo jednostavne upute za crtanje vozila, letjelica i plovila u tri do pet koraka. Kada jednom savladate osnovnu skicu, možete se osloniti na svoju maštu za sve dodatne detalje i varijante crteža.

crtativozila-photo-3

Knjiga je vjerojatno zapravo namijenjena djeci – daje jednostavne upute kako da dijete nauči crtati razna – divna hrvatska riječ – prometala. No, ja sam je susrela s drugačijom potrebom pa je na taj način i predstavljam – mala pomoć roditeljima koji su ostali bez ideja što i kako crtati svojoj dječici. Sigurna sam da među vama ima i onih koji prolaze tu “crtaj mi” fazu. 🙂

Zgodna stvar je što je nama prednja strana slikovnice poslužila i kao galerija za vježbanje prepoznavanja (“Gdje je auto?”, “Gdje je brod?”, “Gdje je bicikl?”), ali i za vježbanje govora (“Što je ovo?”, “A što je to?”). Tako sa 17 mjeseci imamo “ćuću” (vlak), “bod” (brod), “kammm” (kamion), “bus”, “cikl” (bicikl), “bage” (bager), “tako” (traktor), “auto”. Koristimo je i za traženje dok listamo – tako da kad pitam, recimo, gdje je bager, listamo naprijed-natrag dok ga ne nađemo i već sam počela primjećivati da je čak i upamtio gdje se koje vozilo u knjizi nalazi u odnosu na neko drugo; zna treba li u potrazi za bagerom, recimo, od auta listati ulijevo ili udesno.

Eto, nadam se da sam dala još nekoliko koliko-toliko korisnih ideja kako koristiti ovu knjigu.

Željka Mezić napisala je i ilustrirala još dvije ovakve slikovnice:
Kako nacrtati likove iz bajki
Kako nacrtati životinje

Njezine su prekrasne ilustracije i u zbirci pjesmica “Uspavanke za pospanke” o kojoj sam nedavno pisala.

Hvala vam na pažnji! Tipkamo se uskoro!